top of page

Sevgili arkadaşlar; Günlük hayatta abartıya gerek duymadan  uygulayacağınız birkaç diyafram alıştırması ''egzersiz' size bahsedeceğim.

 

1.Sırt üstü düz bir yere uzanın, burası yatağınız da olabilir. Derin derin uzun soluklu nefesler alın. Nefesi burnunuzla alınız.Eğer burun tıkanıklığı veya burun eti gibi rahatsızlıklar var ise ağızdan nefes alabilirsiniz. Nefes alırken bir elinizi karnınıza koyunuz. Nefesinizle birlikte karnınızın koordineli ''eş güdümlü''bir şekilde inip kalktığını göreceksiniz işte biz buna diyafram nefesi diyoruz.

 

2. Ayağa kalkınız, iki ayağınızı paralel bir şekilde hafiften açınız. Bu esnada ayaklarınızı birleştirmeyiniz. Sağ elinizi göğsünüze, sol elinizi de karnınıza koyarak burnunuzdan çiçek koklarmış gibi derin derin nefes alınız. Doğru nefes aldığımı nasıl anlarım diye sorarsanız cevabı çok basit. Diyafram nefesi alırken omuzlar yukarı doğru kalkmaz, göğüs bölgesi hareket etmez, ilk başlarda göğüs bölgesi öne doğru çok az hareket edebilir, Üç ve dördüncü gün çalışmalarında göğsün öne doğru hiç hareket etmemesi gerekir. Nefes alırken karnınız dışarı çıkıyor, nefes verirken tam tersi karnınız içeri doğru hareket ediyor ise bu doğru nefes şeklidir. Fakat nefes alma esnasında karnınız değil de göğüs kafesiniz öne doğru, omuzlarınız yukarı doğru kalkıyor ise nefes tekniğini yanlış kullanıyorsunuz anlamına gelmektedir.

3. Sol elimizi karnımıza, sağ elimizi de  karın boşluğuna koyalım.Bu şekilde çiçek koklar gibi nefes alıp verelim. Bir diğer teknikte: Sol elimizi sol karın boşluğuna, sağ elimizi de sağ karın boşluğuna koyalım. Bu esnasa ellerimizdeki parmak uçları yere paralel olacak şekilde kesik kesik hızlı bir şekilde nefes alıp verelim.Tıpkı köpeklerin soluk alması gibi. İşte biz buna köpek soluması diyoruz. Bununla birlikte derin bir şekilde nefes alıp nefesinizi 15-20 saniye boyunca tutun sonra da nefesinizi dişlerinizin arasından tıslayarak yavaşça verin. Biz buna 1-4-2 tekniği diyoruz. 1 birim nefes alıyor, 4 birim tutuyor ve 2 birimde veriyoruz  10 saniye boyunca nefes al, 20 saniye boyunca nefesi tut, 30 saniye boyunca nefesi ver de diyebiliriz.Süreyi kendiniz de ayarlayabilirsiniz. Alıştırmaları yemek yedikten 2-3 saat sonra yapmalısınız. Bu alıştırmaları 10- 15 dakika boyunca günde 3 defa tekrar ederseniz 2-3  hafta içinde mükemmel bir diyaframa sahip olabilirsiniz.

DİYAFRAM

     Diyafram Alıştırmaları 

 Diyaframla ilgili makaleleri internet sayfamızın diğer bölümlerinde anlatmıştık. Şimdi sizlere kolay bir şekilde diyafram çalışmalarından bahsedeceğim. Öncelikle bir örnek verelim; Günümüz otomobillerinde kullanılan turboşarj  ''aşırı doldurma'' sistemi sayesinde motordaki yanma odasına  %50 daha fazla oksijen gönderilmektedir ve oksijen yakıtla karıştırılıp yakıldığında daha fazla güç artışığı sağlanmaktadır. Turbo örneği  insan metabolizmasında benzer özellikler taşımaktadır.Diyafram kasını motorda ek bir parça olan turbo gibi düşünebilirsiniz. Diyafram kası sayesinde akciğerdeki loblara ''oksijen depoları'' daha fazla hava dolar ve bu sayede akciğerlere normalin %25- 50 arası daha fazla oksijen girmiş olur. Bu sayede sinir ve sindirim sistemimiz daha sağlıklı ve düzenli çalışmış olur.Doğru nefes almayı öğrendiğimizde ise daha uzun soluklu cümleler kurup, sesimizi enstrüman edasıyla kullanabiliriz.Bunu alışkanlık haline getirdiğimizde ise mide kanseri, ülser gibi hastalıklardan korunabiliriz. Diyaframın bir başka özelliği de mide gibi sindirim sistemi organlarında oluşan baskıyı azaltmaktır. Diyafram kasını geliştirdiğimizde vücudun tüm fonksiyonları verimli çalışacaktır.Beyin, sindirim sistemi, sinir sistemi, dolaşım sistemi buna dahildir. 
  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Youtube Trabzon Diksiyon

              Bu sayfaya toplam erişim sayısı

© 2022   Trabzon  Diksiyon. Tüm hakları saklıdır.

bottom of page